Het zuiden van Peru

Peru

Diversiteit is hier kenmerkend. Een kleurrijke en authentieke cultuur, imposante bergen, diepe valleien, eeuwenoude tradities en natuurlijk raadselachtige Inca bouwwerken. Wij adviseren je graag over het prachtige zuiden van Peru!

Laat je verrassen door het kleurrijke zuiden van Peru

In tegenstelling tot het noorden van Peru, is het zuiden van het land over het algemeen een stuk bekender. Bij het fascinerende zuiden van Peru wordt al snel gedacht aan de verborgen Inca stad Machu Picchu. Niet alleen dit fenomeen heeft een raadselachtige geschiedenis, ook het lijnenspel van Nazca is voor velen een mysterie. In dit gedeelte van het land vind je vele koloniale invloeden terug in steden zoals Cusco en Arequipa. De bevolking is hier ontzettend puur en gastvrij en in de lokale keuken kun je culinair genieten.

Om verrast te worden door de kleurrijke bevolking met eeuwenoude tradities is een bezoek aan het ruige Andesgebergte en het Titicacameer, waar een fascinerende weefcultuur heerst, zeker aan te raden. In de Heilige vallei vind je dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo ook in de Colca Canyon, waar vrouwen in traditionele kleding lopen en mannen in hun typerende gewaden. De bijzondere Amazone met haar biodiversiteit mag je zeker niet missen tijdens je rondreis door deze imponerende regio.

Wat maakt Het zuiden van Peru zo bijzonder?

Meer informatie Meer informatie
EN_PE_paracas_ballestas_strand_shutterstock_149614253

De kustlijn van Paracas

Het droge woestijnlandschap loopt over in de blauwe zee en zorgt voor een bijzonder plaatje

Meer informatie Meer informatie
CO_PE_uros_eilanden_titicacameer_img-grande_0010_islas_de_los_uros_001_ESP

Het titicacameer

De Uros eilanden in het meer zijn eigenhandig gemaakt van bundels tortora riet

Meer informatie Meer informatie
EN_PE_arequipa_colca_alpaca_lama_shutterstock_125816867

De Colca Canyon

Een prachtige vallei met weelderige terrassen en de reusachtige condor

Meer informatie Meer informatie
EN_PE_machu_picchu_shutterstock_163342040

De adembenemende Inca ruïnestad

Ontdek het prachtige Machu Picchu middels diverse trektochten

Meer informatie Meer informatie
EN_PE_heilige_vallei_shutterstock_129505523

De Heilige vallei van de Inca's

Met pittoreske dorpjes en inheemse gemeenschappen

Meer informatie Meer informatie
EN_PE_cusco_bevolking_shutterstock_227305621

Het kleurrijke Cusco

Een stad met prachtige architectuur en een schitterend historisch centrum

Meer informatie Meer informatie
CO_PE_Arequipa_stad_plein_AEP-DEST-01

Verken de koloniale stad Arequipa

Het kleurrijke nonnenklooster Santa Catalina

Meer informatie Meer informatie
PE_amazone_rainforest_expeditions_Howler_Monkey_by_Alexis_Huertas

Unieke wild- en plantensoorten

Maak kennis met de biodiversiteit van de Amazone in het Tambopata nationaal reservaat

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan

De witte stad Arequipa

Arequipa, de tweede grootste stad van Peru, wordt ook wel de ‘witte stad’ genoemd vanwege de vele gebouwen van zilverwit turfgesteente, uitgestoten door vulkaan Misti. De stad heeft veel koloniale invloeden wat vooral terug te vinden is in het historisch centrum. Het nonnenklooster Santa Catalina, is gesticht in de 16e eeuw en zeker een bezoek waard. Op Plaza de Armas, het centrale plein, proef je de Peruaanse sfeer. Het is een groene oase in de stad, omringd door koloniale gebouwen, restaurants en kerken.

EN_PE_arequipa_colca_shutterstock_24609715
EN_PE_arequipa_colca_shutterstock_184641785
EN_PE_arequipa_colca_vallei_shutterstock_244240915
EN_PE_arequipa_colca_condor_shutterstock_104506976

Condors in de Colca Canyon

De Colca Canyon is één van de diepste kloven ter wereld en een geliefde bestemming voor trektochten. De kloof is nog dieper dan de Grand Canyon en omvat een prachtige vallei met hellingen vol groene terrassen, pittoreske indianendorpjes en adembenemende uitzichten. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan, met vrouwen in kleurrijke, traditionele kleding en de mannen in hun typerende gewaden te paard. Vanaf uitkijkpunt Cruz del Condor kun je hier de Condor spotten, een reusachtige vogel.

De koloniale stad Cusco

De stad Cusco ligt op ongeveer 3500 meter hoogte en was naast de hoofdstad ook het culturele en religieuze centrum van het Incarijk. Cusco kent een bijzondere mix van koloniale en precolumbiaanse architectuur. De stad is niet alleen populair vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Machu Picchu, maar ook vanwege het prachtige historische centrum, welke op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Op het centrale plein, Plaza de Armas, vind je vele restaurants, winkels en een prachtige kathedraal.

EN_PE_cusco_shutterstock_219825583
MB_PE_Cusco_DSC_0651
EN_PE_heilige_vallei_shutterstock_211030579

De bijzondere Heilige vallei van de Inca's

De Heilige Vallei van de Inca’s is gelegen in het Andesgebergte, dichtbij de Incahoofdstad Cusco. De grond is hier zeer vruchtbaar dat het in combinatie met een zacht klimaat het dal zeer geschikt maakt voor het verbouwen van een groot aantal gewassen. Om het land te kunnen irrigeren, zonder dat al het water direct naar beneden zou lopen, bedachten de Inca’s de terrassen, ‘patas’ genoemd. Dit bleek een uitermate succesvol systeem te zijn en is in latere tijden dan ook nog vele malen gekopieerd. Naast deze terrassen herinneren ook de ruïnes van godentempels, forten, paleizen en graven hier aan de hoogtijdagen van het Incarijk. Aanraders zijn het dorpje Písac, waar zich een groot ruïnecomplex bevindt of het stadje Ollantaytambo, waar de Inca ruïnes, na Machu Pichu, het best bewaard zijn gebleven. Daarnaast kun je in deze vallei genieten van de overweldigende natuur en pittoreske dorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Er wonen in deze regio nog vele inheemse gemeenschappen met zeer vriendelijke en hardwerkende mensen.

Zoutterrassen van Maras en Moray

De archeologische vindplaats Moray is een “agrarisch laboratorium” en is gebouwd in de Incatijd. Het bestaat uit cirkelvormige verlagingen met landbouwgewassen. Door de verschillen in temperatuur tussen de diverse niveaus konden de gewassen zich beter aanpassen aan de nieuwe ecosystemen van de Andes. In de buurt vind je Maras Pampas, met maar liefst 3000 unieke zoutterrassen. De terrassen zijn in de Incatijd gemaakt en hebben nog steeds hetzelfde doel als voorheen: het winnen van zout.

EN_PE_heilige_vallei_zoutterassen_shutterstock_244981177
CO_PE_terrassen_van_moray_Cusco-Moray-ErickBaca-20180307-127
MB_PE_Machu_Picchu_IMG_20191103_143905

Het adembenemende Machu Picchu

Machu Picchu is een bekende ruïne stad welke in de vijftiende eeuw gebouwd is door het toenmalige Inca volk. Machu Picchu is meer dan een eeuw geleden ontdekt door Hiram Bingham en wordt beschouwd als één van de zeven wereldwonderen. De architectonische schoonheid, de spectaculaire natuurlijke omgeving en het beeld van deze raadselachtige gebouwen zijn adembenemend. Deze verborgen Inca stad is daarom erg populair onder vele reizigers en vaak een hoofdreden voor een bezoek aan Peru.

Een van de bekendste manieren om Machu Picchu te bereiken vanaf Cusco is om de Inca Trail te wandelen. Over deze tocht van circa 45 kilometer wordt vaak drie tot vijf dagen gedaan, waarbij je over hoge bergen, door diepe valleien en langs eeuwenoude Inca bouwwerken wandelt. Aan het einde van de tocht kom je aan bij Intipunku, de zonnepoort en tegelijkertijd de toegangspoort tot de verborgen stad. Vanaf dit hoge punt heb je een spectaculair uitzicht over het hele complex.

Puno en mensgemaakte eilanden in het Titicaca meer

Puno is een rustige stad in het oosten van Peru, dat veelal gebruikt wordt als uitvalsbasis voor het bezoeken van het Titicacameer. In de avonden klinken hier sfeervolle deuntjes en kun je genieten van talloze restaurants en bars. Het Titicacameer is gelegen in het Andesgebergte, op de grens van Bolivia en Peru. Kenmerkend is de hoogte van bijna vier kilometer boven de zeespiegel, waardoor het niet alleen het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld is, maar ook het grootste meer van Zuid-Amerika. Door de Inca’s werd dit hemelsblauwe meer als heilig beschouwd vanwege de zonnegod die hier volgens hen op één van de eilanden is ontstaan. Een must om te bezoeken is het eiland Taquile, waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Op het eiland heerst een eeuwen oude weef cultuur. Ook de Uros eilanden zijn een bezoek waard. Het bijzondere aan deze drijvende, mensgemaakte eilanden is dat ze gemaakt zijn van bundels tortora riet en de bewoners de eilanden kunnen verplaatsen.

EN_PE_puno_titicaca_meer_rieten_eiland_shutterstock_169285370
EN_PE_ica_nazca__lijnen_shutterstock_127750193

Nazca lijnen uit vogelperspectief

In de omgeving van het dorpje Nazca zijn de mysterieuze Nazca lijnen te vinden. Het indrukwekkende lijnenspel zou volgens wetenschappers gemaakt zijn door de Nazca-indianen die hier grofweg van 200 v.Chr. tot 600 n.Chr. geleefd hebben. De tekeningen werden voor het eerst gespot in 1920, toen een vliegtuig over het gebied vloog. Sindsdien zijn de duizenden lijnen, welke talloze figuren en vormen moeten voorstellen, al decennia lang een mysterie voor vele archeologen en reizigers en daarom een populaire trekpleister van Peru. Vanuit Nazca vertrekken vele, kleine vliegtuigjes die boven het gebied van ruim 450 vierkante kilometer rondcirkelen. Dit is een unieke ervaring waarbij je vanuit de lucht onder andere de tekeningen van een aap, een lama en een vogel kunt aanschouwen. Een onvergetelijke belevenis tijdens je rondreis door Peru.

Woestijn in Paracas en Ica

Paracas is een rustige badplaats ten zuiden van Lima en perfect voor een heerlijke strandverlenging. De kustlijn bestaat uit woestijn die overgaat in zandrotsen en rood strand. Bij Paracas ligt het indrukwekkende Paracas Nationaal Natuurreservaat bestaande uit enorme zandduinen en de Ballestas eilanden, waar je de kans hebt om ontelbaar veel zeehonden, vogels en pinguïns te spotten. In deze zanderige regio is ook de kleine stad Ica te vinden. Vanaf hier kan je sandboarden of de duinen per buggy verkennen.

PE_Hotel_Paracas_Mariott_omgeving_piolc-attraction-reserve-4626-hor-clsc
EN_PE_paracas_ballestas_vogels_shutterstock_97000004
CO_PE_lares_Cusco-Lares-ErikaNavarro-IMG0888
CO_PE_lares_Cusco-Lares-ErikaNavarro-IMG0954

Het Andes dorp Lares

Lares is een klein, traditioneel dorpje gelegen in de Andes dat zich onder andere kenmerkt zich door de vele okerkleurige huizen. Deze koloniale stad is gelegen op een hoogte van meer dan 3000 meter. In het dorp zijn verschillende warmwaterbronnen te vinden welke als toeristische attractie worden beschouwd. Lares wordt als vertrekpunt gebruikt voor de Lares trektocht; een vierdaagse trektocht naar Machu Picchu welke als goed alternatief op de Inca Trail wordt aangeboden.

Madre de Dios en Tambopata

Madre de Dios is een regio in de Amazone, grenzend aan Brazilië en Bolivia. Kenmerkend zijn de diverse natuurparken voor bedreigde diersoorten en vruchtbare regenwouden, met uitzichtplatformen boven de begroeiing. Je vindt hier het Tambopata National Reserve, waar je verrast zal worden door de hoogste graad aan biodiversiteit, dankzij de verschillende vochtigheidsgraden en temperatuurverschillen. Een aanrader is de ‘Collpa de Guacamayos’, één van de grootste natuurlijke klei-likken ter wereld waar honderden papagaaien en ara’s te zien zijn.

EN_PE_amazon_tambopata_iquitos_klei_lik_papagaai_shutterstock_222282670
PE_Inkaterra_Reserva_Amazonica_loopbrug_omgevingITRA_Anaconda005

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van een selectie van de door ons aangeboden accommodaties

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven